ANALIZIRAMO

Stručnjaci najbolje međunarodne klinike za estetsku hirurgiju: EVO KAKO DA IMATE SVEŽ I BISTAR POGLED SVAKI DAN

Pišu: Tomica Bagatin, dr. med / Ana Mogulić

Tomica Bagatin, dr. med, specijalista maksilofacijalne hirurgije, subspecijalista plastične hirurgije glave i vrata, osnivač Poliklinike Bagatin / Ana Mogulić, načelnica odeljenja kozmetologije Poliklinike Bagatin

Problematika očiju pogađa sve, bez obzira na uzrast, a sve se progresivnije javlja kako starimo. Važno je uvesti ovu rutinu

Otečene, umorne i tamne oči, kao i višak kože oko njih može uzrokovati niz razloga – od stresa, problema sa zdravljem i starenja do nedostatka sna, loše ishrane i preteranog izlaganja suncu. Zato je važno brinuti se za oči, upozorava dr. Tomica Bagatin, osnivač ustanove koja je nagrađena kao najbolja međunarodna klinika za estetsku hirurgiju.

Od 2,2 milijarde ljudi u svetu koji imaju neku bolest oka, kod najmanje milijardu njih, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, bolest se mogla sprečiti. Uz starenje i genetske predispozicije, na zdravlje oka utiče još mnogo faktora na koje možemo sami uticati i tako sprečiti bolesti i zaštititi svoje zdravlje. Vodeći oftalmolozi, neurolozi, endokrinolozi, psihijatri, reumatolozi, otorinolaringolozi, estetski hirurzi, porodični lekari, farmaceuti i inženjeri okupljeni u X Labu – expert research hubu JGL-a – analiziraju najnovija istraživanja i, primenjujući holistički pristup, otkrivaju kako se kvalitetno brinuti za zdravlje očiju i zašto je to važno za celo telo.

Estetski hirurg dr. Tomica Bagatin i Ana Mogulić, upravnica odeljenja kozmetologije Poliklinike Bagatin, objašnjavaju kako se sami možemo pobrinuti da nam oči budu zdrave, a pogled svež.

1. Šta je sve važno da bismo imali svež i bistar pogled?

Otečene, umorne i tamne oči s hiperpigmentacijama, kao i višak kože oko njih može uzrokovati niz razloga – od stresa, problema sa zdravljem i starenja do nedostatka sna, loše ishrane i preteranog izlaganja suncu.

Problematika očiju pogađa sve, bez obzira na uzrast, a sve se progresivnije javlja kako starimo. Koža gubi elastičnost i opušta se dok dejstvo slobodnih radikala sve snažnije utiče na njen kvalitet. Kako bi nam područje oko očiju ostalo sveže i bistro, važno je u svoju rutinu ubaciti nekoliko navika, a to su:

• pravilna svakodnevna kućna nega kvalitetnom dermokozmetikom
• kvalitetna ishrana namirnicama bogatim mineralima i vitaminima koji održavaju zdravlje kože
• SPF, SPF i još malo SPF-a jer je koža oko očiju vrlo osetljiva i podložna promenama, zbog čega je izuzetno bitno svakodnevno je štititi od sunčevih zraka i sprečiti nastanak oštećenja i iritacija
• pravovremeno posezanje za estetskim rešenjima poput botoksa, dermalnih filera i skinbustera koji, u profesionalnim rukama, otvaraju i osvežavaju pogled i zaustavljaju pojavu znakova starenja
• redovno čišćenje lica profesionalnim tretmanima.

2. Kako višak kože na kapcima šteti zdravlju?

Blefarohalaza, višak kože na kapcima, može biti estetski, ali i funkcionalni problem.
Neretko je krivac za brojne ozbiljne zdravstvene poteškoće poput sužavanja vidnog polja ili pojačanog suzenja i iritacije oka uzrokovane sve jačim guranjem trepavica prema oku.

Osobe koje, zbog viška kože na kapcima, stalno drže podignute obrve i podignutu glavu kako bi kompenzovale gubitak dela vidnog polja često pate od problema s vratnim delom kičme. Ovaj problem se rešava blefaroplastikom, korekcijom očnih kapaka. Ona je zaista individualan operativni zahvat koji se izvodi pod lokalnom anestezijom i daje izuzetne i prirodne rezultate bez vidljivih znakova intervencije. Dobri rezultati u smislu zatezanja i podizanja postižu se i neinvazivno korišćenjem frakcijske plazme (Plasmage). Reč je o sofisticiranoj tehnologiji koja stvaranjem mikrooštećenja podstiče obnavljanje kože i proizvodnju velike količine kolagena kako bi se zatim u procesu zarastanja vidno zategnula. Važno je napomenuti da je, s obzirom na to da se radi o najtanjim i najvidljivijim delovima kože, bitno izabrati iskusnog stručnjaka, koji će znati da proceni individualne potrebe svakog pacijenta.

3. Šta sve podočnjaci govore o našem zdravlju i kada ih treba ukloniti?

Podočnjaci mogu biti znak starenja, ali i odraz našeg zdravstvenog stanja ili posledica građe kostiju. U zdravstvenom smislu, ako nam organizam šalje takve signale, ne bi ih trebalo ignorisati jer mogu ukazivati na probleme s hormonima, anemijom, ali i na posledice stresa, aktivnog ili pasivnog pušenja, kao i na preterano izlaganje suncu.

4. Koji su najčešći estetski zahvati na području oko očiju u Hrvatskoj?

Spušteni kapci, bore oko očiju, umoran izgled i tamni podočnjaci najčešća su estetska, ali i funkcionalna problematika s kojom se susrećemo. Uz blefaroplastiku, kojom se rešava problem spuštenih i obešenih kapaka, uz pomoć dermalnih filera mogu se korigovati tamni podočnjaci, a bore oko očiju najbolje je tretirati botoksom. Upravo ta tri zahvata, blefaroplastika, dermalni fileri i botoks, najčešći su estetski zahvati na području oko očiju.

REŠI TEST

IMATE SUVO OKO? ODGOVORITE NA OVA 4 PITANJA I SAZNAJTE KAKO DA TO PREDUPREDITE I ŠTA DA UČINITE AKO VEĆ IMATE SIMPTOME

REŠI TEST

Infografika

NAJDETALJNIJI POGLED U OKO: 10 ČINJENICA KOJE RAZOTKRIVAJU ZAŠTO SE TREBA BRINUTI O ZDRAVLJU OKA

Pročitaj Više