OTKRIVAMO

OČI I ZDRAVLJE KOSTIJU: Poznati reumatolog tumači šta nam sve mogu otkriti suve oči i koje simptome ne treba zanemariti

Piše: Šime Mijić, dr. med.

dr. med, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, subspecijalista reumatolog, član Američkog društva za reumatologiju, direktor klinike Faktor zdravlje

Oči su ogledalo duše i tela, ne zanemarujte tegobe sa suvim očima, zamagljenim vidom ili blagim crvenilom oka

Od 2,2 milijarde ljudi u svetu koji imaju neku bolest oka, kod najmanje milijardu njih, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, bolest se mogla sprečiti. Zahvaljujući očima moguće je otkriti i neke druge bolesti jer pokazuju simptome dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili reumatskih bolesti. Uz starenje i genetske predispozicije, na zdravlje oka utiče još mnogo faktora na koje možemo sami uticati i tako sprečiti bolesti i unaprediti svoje zdravlje. Vodeći oftalmolozi, neurolozi, endokrinolozi, psihijatri, reumatolozi, otorinolaringolozi, estetski hirurzi, porodični lekari, farmaceuti i inženjeri okupljeni u X Labu – expert research hubu JGL-a – analiziraju najnovija istraživanja i, primenjujući holistički pristup, otkrivaju kako se kvalitetno brinuti za zdravlje očiju i zašto je to važno za celo telo.

Očni mišići mogu da rade danju i noću bez odmora, i uz srce su najbrži i najopterećeniji mišić u telu. Procenjuje se da će naše oko tokom života prosečno registrovati 24 miliona fotografija i trepnuti otprilike 5,2 miliona puta svake godine. Čak 90 posto informacija iz naše okoline primamo preko očiju. A kako su oči povezane s kostima i da li mogu da nam otkriju reumatske tegobe? Za X Lab JGL-a sve to analizira dr. Šime Mijić, vodeći hrvatski fizijatar reumatolog i član Američkog društva za reumatologiju.

1. Da li očni simptomi mogu da budu povezani s reumatskim tegobama?

Telo je celina – simptomi i znakovi na bilo kojem organu mogu upućivati na bolest nekog drugog organa ili organskog sistema, pa tako i oči otkrivaju ili pomažu u otkrivanju nekih koštanih bolesti. Očne strukture mogu biti zahvaćene i kod reumatskih bolesti. To je nekad toliko karakteristično da nam olakšava dijagnostiku same bolesti. Simptomi suvih očiju, crvenilo, teškoće vida i bol oka mogu, osim kao posledice alergija, virusnih i bakterijskih infekcija i iritacija, biti povezane s koštano- zglobnim bolestima.

Neke od najučestalijih upalnih reumatskih bolesti povezane su s bolestima očiju. Zahvaćenost specifičnih očnih struktura, i to beonjače (sklera), vežnjače (konjunktive), episklere i uvee, upućuju na određene upalne reumatske bolesti. Na primer, reumatoidni artritis je povezan sa upalom sklere i episklere, ankilozirajući spondilitis, najčešća upalna bolest kičme, povezan je s delom oka koji nazivamo uvea, a vaskulitisi, upale krvnih sudova, povezani su s vaskularnim strukturama oka.

Aktivnim traženjem pri uzimanju anamneze, kao i ciljanim dijagnostičkim pregledima, možemo na vreme otkriti i sprečiti komplikacije

2. Zašto treba da se brinemo za zdravlje očiju?

Važno je naglasiti da ne treba zanemarivati simptome i znakove na očima. Na primer, upravo suve oči mogu upućivati na reumatoidni artritis ili Sjogrenov sindrom. Reumatoidni artritis je primarno sistemska upala zglobova, ali može zahvatiti i druge organe. Sjogrenov sindrom je stanje povezano s nizom drugih upalnih reumatskih bolesti, a kao glavni simptom javlja se suvoća sluzokože, pa samim tim i vlažnog prednjeg dela oka. Kod niza bolesti, osim oka može biti zahvaćena i druga sluzokoža, pa tako i sluzokoža usta i reproduktivnog sistema, kao i žlezde povezane sa sluzokožom, koje takođe mogu upućivati na reumatske bolesti. Kod Sjogrenove bolesti imamo visoku učestalost malignih bolesti, oboljenja od tumora limfoma, pa je redovno praćenje reumatologa neophodno kako bi se na vreme konsultovali lekari ostalih medicinskih specijalnosti.

3. Šta još mogu da znače simptomi crvenila i zamućenog vida?

Tu može da se radi o drugoj grupi bolesti, onoj koja zahvata strukture dužice, a manifestuje se kao crvenilo, bol i zamućen vid. Ta grupa bolesti zahvata kičmu i zglobove, a u reumatologiji je poznata kao spondiloartritisi. Spondiloartritise karakterišu bolesti kičme i zglobova, a uključuju ankilozirajući spondilitis, psorijatični artritis, reaktivni artritis i drugo. Te bolesti su povezane s očnim strukturama koje nazivamo uvea, a koje, pojednostavljeno rečeno, čine područje oko dužice. Povezanost upale upravo tih struktura oka je značajna i već taj podatak upućuje lekara specijalistu reumatologa ili oftalmologa na mogućnost nekih od bolesti iz tog spektra.

4. Kako treba brinuti o zdravlju?

Ne zanemarujte svoje tegobe sa suvim očima i zamagljenim vidom, čak ni blago crvenilo oka jer to može upućivati na sistemske reumatološke i autoimune bolesti. Crvenilo određenog područja oka i način na koji je raspoređeno važni su reumatologu i oftalmologu kako bi lakše otkrili bolest. Povezanost očnih tegoba s kožnim, probavnim, genitourinarnim sistemom i infektivnim bolestima, odnosno drugim organima i delovima tela, olakšava dijagnostiku, lečenje i prevenciju niza bolesti.

Sistemske manifestacije reumatskih bolesti i kombinacije crevnih, kožnih i infektivnih bolesti na očima ponekad nisu tako upečatljive jer se ne događaju u vremenskom kontinuumu. I kada se simptomi pojave posle više godina, to može da ukazuje na vezu u reumatologiji i oftalmologiji. Takvi simptomi i znakovi ne moraju se događati istovremeno. Zbog toga će vas reumatolog često pitati o simptomima kao što su suvoća, bol i pečenje očiju. Pitaće vas i o potrebi za učestalim korišćenjem kapi za oči, kao i o promenama u vidu i vidnom polju kako bi očne tegobe povezao s reumatskim bolestima i pravovremeno preduzeo dijagnostiku i lečenje.

Reumatološke bolesti i njihovo lečenje povezani su s očnim bolestima, a ciljana anamneza i ciljani pregled sprečavaju komplikacije i trajna oštećenja. Izreci „Oči su ogledalo duše“ u reumatologiji dodajemo „i tela“. Ponekad naizgled mali simptomi i znakovi iskusnom reumatologu mogu pomoći da otkrije niz bolesti na naizgled nepovezanim delovima tela.

Zato preporučujem:

  1. zdravlje očiju i koštano-zglobnog sistema uvek prepustite stručnjacima
  2. rano reagujte i potražite savet i pomoć kada primetite simptome na očima
  3. štitite svoje zglobove i oči
  4. ne zaboravite da suve oči mogu upućivati na upalne reumatske bolesti.

REŠI TEST

IMATE SUVO OKO? ODGOVORITE NA OVA 4 PITANJA I SAZNAJTE KAKO DA TO PREDUPREDITE I ŠTA DA UČINITE AKO VEĆ IMATE SIMPTOME

REŠI TEST

Infografika

NAJDETALJNIJI POGLED U OKO: 10 ČINJENICA KOJE RAZOTKRIVAJU ZAŠTO SE TREBA BRINUTI O ZDRAVLJU OKA

Pročitaj Više