ISTRAŽUJEMO

Stručnjak navodi sve simptome suvog oka, savetuje kako pomoći sebi i ističe kada je vreme za posetu oftalmologu.

AUTOR: BOJAN MADJAR, MAG. PHARM.

mag. farm., Pomurske lekarne

U apoteci preporučujemo samostalno lečenje kada je reč o pojavi blagih smetnji, kada je pacijent već upoznat s problemom suvog oka i kada je isključena mogućnost povrede oka.

Osim preporuke za primenu veštačkih suza, osobama s blagim ili umerenim smetnjama suvog oka takođe posebno mogu koristiti i saveti o pravilnom načinu života i higijeni. Više o tome govori mag. pharma. Bojan Madjar.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, ukupno 2,2 milijarde ljudi u svetu imaju neku bolest oka, a ona se mogla sprečiti kod najmanje milijardu osoba. Osim starenja i genetskih predispozicija, na zdravlje oka utiču i mnogi drugi faktori na koje sami možemo delovati kako bismo sprečili nastanak bolesti i zaštitili svoje zdravlje. Upravo su se zato prvi put u JGL istraživačkom centru X-Lab okupili vodeći oftalmolozi, neurolozi, endokrinolozi, psihijatri, reumatolozi, otorinolaringolozi, estetski hirurzi, porodični lekari, farmaceuti i inženjeri kako bi analizirali najnovija istraživanja i sveobuhvatnim pristupom otkrili kako se ispravno brinuti za zdravlje oka i zašto je to važno za celo naše telo.

1. Za koje smetnje preporučujete upotrebu proizvoda namenjenih za suvo oko?

Osobe s lakšim smetnjama suvog oka obično navode jednu smetnju ili više njih: osećaj suvoće, nadraženosti, umora, žarenja, osećaj stranog tela ili peska u očima, pečenje očiju, blagi svrab, bol, zamagljen vid koji se pogoršava tokom dana, suzenje, osetljivost na svetlost i vetar, loše podnošenje kontaktnih sočiva, sluzav iscedak. U apoteci preporučujemo samostalno lečenje kada je reč o pojavi blagih smetnji, kada je isključena mogućnost mehaničkih ili toplotnih oštećenja oka, kada je pacijent već upoznat s problemom suvog oka i ima iskustva u prethodnom rešavanju nastalih smetnji oka primenom lekova bez recepta ili medicinskih proizvoda namenjenih adolescentima ili odraslim osobama.

Samostalno lečenje ne preporučujemo: deci (posebno ne u predškolskom uzrastu), osobama koje imaju izraženije smetnje (bol, crvenilo zbog iritacije, jak (gnojni) iscedak, zatvaranje očnih kapaka, jako zamagljen vid, brzo pogoršanje simptoma), oštećenja oka zbog stranog tela u oku ili hemijskog ili toplotnog izlaganja oka, alergija (sezonske poteškoće), ako se stanje ne popravi ili ne pogorša unutar tri dana od početka samostalnog lečenja. Međutim, uvek je najbolje da pre lečenja dijagnozu postavi oftalmolog. Simptomi koji izgledaju kao smetnje suvog oka mogu biti i indikator za neke druge bolesti.

2. Na šta bi svi koji upotrebljavaju proizvode za ublažavanje simptoma suvog oka trebalo da obrate pažnju?

Proizvodi za suvo oko, takozvane veštačke suze, mogu da sadrže razne sastojke. Nezamenjiva su ona jedinjenja koja povećavaju viskoznost, čime se produženo vlaži površina oka. Proizvodi s tim svojstvima posebno su prikladni za hiposekrecijski oblik suvog oka pri kojem postoji deficit vodenog sloja suza. Smetnje poput osećaja suvoće i peska u očima i crvenila izraženiji su uveče. Viskozniji preparati posebno su prikladni za osobe s težim smetnjama suvog oka ili za osobe koje zbog raznih razloga ne mogu češće upotrebljavati proizvod.

U slučaju preteranog isparavanja suza, preporučuje se upotreba proizvoda koji su bogati lipidnim komponentama jer smanjuju isparavanje suza obnavljajući lipidni sloj suznog filma. Kod ovog oblika suvog oka ujutro možete primetiti izraženije smetnje poput iritacije i crvenila oka. Zatim, nakon dužeg rada za računarom, javlja se pojačano suzenje koje može biti prisutno i pri izloženosti vetru i hladnoći. U apoteci se teško može na osnovu samog opisa smetnji razaznati o kojem obliku suvog oka se radi, posebno zato što se simptomi kod pojedinaca pojavljuju u različitom obimu. Na tržištu dominiraju proizvodi u obliku kapi, a manje je gelova i sprejeva. Primena gelova omogućava dužu hidrataciju, pa su prikladniji za noć. Treba imati na umu da gelovi mogu uzrokovati zamagljen vid, posebno nakon duže primene. Preparati za suvo oko mogu biti jednodozni ili višedozni. Uglavnom su jednodozni preparati oni koji su bez konzervansa. Pogodni su za čestu i dugotrajnu upotrebu, za korisnike sočiva i, naravno, za osobe koje su preosetljive na konzervanse. Višedozni preparati s konzervansima su trajniji, ali imaju neka ograničenja zbog dodanog konzervansa. Konzervansi se međusobno razlikuju, ali se u principu ne preporučuju osobama koje nose kontaktna sočiva jer mogu uzrokovati iritaciju i zamagljenje zbog nakupljanja na kontaktnim sočivima. Po pravilu se preporučuju za kratkotrajnu primenu jer konzervansi, posebno pri dugotrajnoj primeni, mogu dodatno pogoršati simptome suvoće očiju (izazvati iritaciju i oštetiti ćelije površine oka). Zato nisu najprikladniji za osobe s umerenom do jakom suvoćom oka, kojima je potrebna česta primena preparata za oči.

Višedozni preparati bez konzervansa imaju slična svojstva kao i jednodozni preparati, ali se njima mora oprezno rukovati kako ne bi došlo do kontaminacije bočice ili tube. Nekim korisnicima više odgovaraju pakovanja od mekše plastike, dok drugi radije upotrebljavaju one koji imaju mehanizme za doziranje. Na odluku može uticati i propisan rok važenja nakon prvog otvaranja, a ne može se zanemariti ni cena.

3. Kako pravilno upotrebljavati proizvode za suvo oko?

Pre upotrebe kapi za oči temeljno operite ruke. U svim situacijama, prstima jedne ruke povucite donji kapak prema dole, pogledajte prema gore i dozirajte jednu kap u unutarnji ugao oka. Zatrepćite nekoliko puta dok vam je glava sve vreme nagnuta unazad. Ako imate problema s ravnotežom, možete i da ležite. Trepnite nekoliko puta nakon nanošenja. Neko vreme nakon nanošenja vid će biti zamagljen, posebno pri upotrebi viskoznijih preparata (npr. gelova). Zato odmah nakon nanošenja nemojte raditi ništa što bi zahtevalo naprezanje očiju.

Bez obzira na farmaceutski oblik (kapi, gel, mast), pri nanošenju na površinu oka pazite da vrhom bočice ili tube ne dodirnete oko, kapak ili trepavice. To predstavlja rizik od infekcije (posebno kod višedoznih preparata bez konzervansa) i/ili oštećenja rožnjače.

Učestalost doziranja zavisi od težine smetnje. U blažem obliku primenjuje se ređe (najmanje jednom do dva puta dnevno), u težem obliku češće (tri do četiri puta dnevno ili čak i češće). U principu, preporučuje se redovno doziranje preparata, a ne samo prema potrebi. Ako se u oko stavljaju različiti preparati, između svakog treba napraviti razmak od najmanje pet minuta. Uobičajeno pravilo je da se kasnije nanese viskozniji preparat, što znači da bi trebalo staviti prvo kapi, pa gel ili mast.

4. Kako pravilno čuvati proizvode za suvo oko?

Dobro zatvorite bočice odmah nakon upotrebe. Kapi i drugi proizvodi za ublažavanje smetnji suvog oka obično se čuvaju na sobnoj temperaturi. Ne izlažite ih izvorima toplote. Svaka bočica ili spoljno pakovanje (kutija) imaju naveden rok važenja. Preparat se ne sme upotrebljavati nakon isteka roka važenja. Istovremeno imajte na umu da je upotrebljivost ograničena već pri prvom otvaranju bočice. U načelu ih treba upotrebljavati nekoliko nedelja do nekoliko meseci nakon prvog otvaranja. Izuzetak su jednodozni preparati koji se nakon upotrebe bacaju. Iako rok važenja nije istekao, proizvod se više ne bi trebalo upotrebljavati nakon otvaranja.

5. Koje druge mere preporučujete u apoteci osim primene preparata za suvo oko?

Osim preporuke za primenu veštačkih suza, osobama s blagim ili umerenim smetnjama suvog oka takođe posebno mogu koristiti i saveti o pravilnom načinu života koji uključuju upotrebu ovlaživača zraka, prestanak pušenja i redovne pauze u radu za računarom. Osobe koje provode puno vremena za računarom trebalo bi da postave gornju spoljnu ivicu ekrana u nivo pogleda kako bi se smanjio očni otvor i kako bi suze manje isparavale. Kada dugo gledate u ekran (gledanje televizije, tokom rada na računaru, gledanje u pametni telefon i sl.) često svesno trepćite. Dok gledamo u ekran, ređe trepćemo, što smanjuje vlaženje površine oka. Osobama s upalom očnih kapaka (blefaritis) ili s disfunkcijom Meibomove žlezde (MGD) preporučuje se odgovarajuća higijena i tople obloge.

(Prikazani sadržaj je rezultat samostalnog kliničkog iskustva i stručnog rada autora i nužno ne izražava mišljenje i stav naručica.)

REŠI TEST

IMATE SUVO OKO? ODGOVORITE NA OVA 4 PITANJA I SAZNAJTE KAKO DA TO PREDUPREDITE I ŠTA DA UČINITE AKO VEĆ IMATE SIMPTOME

REŠI TEST

Infografika

NAJDETALJNIJI POGLED U OKO: 10 ČINJENICA KOJE RAZOTKRIVAJU ZAŠTO SE TREBA BRINUTI O ZDRAVLJU OKA

Pročitaj Više