OTKRIVAMO

Ugledni stručnjak analizira kako oko svrbi, boli i pecka kod suvog oka i alergija. Evo kako prepoznati obe bolesti istovremeno

Piše: Jasminka Salopek-Rabatić, prim. mr. sci., MBA

prim. mr sci, MBA, specijalista oftalmolog, Visus Clinic Centar

Saznajte koji se simptomi, bez izuzetka, pojavljuju u svim starosnim grupama

Od 2,2 milijarde ljudi u svetu koji imaju neku bolest oka, kod najmanje milijardu njih, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, bolest se mogla preduprediti. Uz starenje i genetske predispozicije, na zdravlje oka utiče još mnogo faktora na koje možemo uticati sami i tako prevenirati bolesti i unaprediti svoje zdravlje. Ugledni oftalmolozi, neurolozi, endokrinolozi, psihijatri, reumatolozi, otorinolaringolozi, estetski hirurzi, lekari opšte prakse, farmaceuti i inženjeri okupljeni u X Labu, ekspertskom istraživačkom centru JGL-a, analiziraju najnovija istraživanja i, primenjujući holistički pristup, otkrivaju kako se kvalitetno brinuti za zdravlje očiju i zašto je to važno za naše celo telo.

Šta se događa kod bolesti suvog oka i kako prepoznati preklapanje simptoma s pojavom alergijskog konjunktivitisa, za X Lab JGL-a analizira ugledni oftalmolog prim. mr sci. Jasminka Salopek-Rabatić. „Oko je izrazito siromašno simptomima i gotovo uvek suzi, pecka ili peče, crveni, boli i svrbi, ponekad uz iscedakˮ, upozorava oftalmolog. Evo šta možemo uraditi i pre pojave prvih simptoma kod alergijskog konjunktivitisa.

1. Kako je suvo oko povezano s alergijama?

Svaki zasebno ili zajedno, oba patološka identiteta, i suvog oka i sezonskog alergijskog konjunktivitisa, za posledicu imaju preklapanje ili pojačavanje simptoma. Zajednička simptomatologija bitno utiče na kvalitetu života i rada zbog nelagode, smanjene produktivnosti, socijalne isključenosti i dugotrajne iscrpljujuće estetsko-funkcionalne neprilagođenosti oka. Reč je o simptomima koji se bez izuzetka pojavljuju u svim starosnim grupama.

2. Kako prepoznati i kako se nositi sa te dve bolesti oka istovremeno?

Oko je izrazito siromašno simptomima i gotovo uvek suzi, pecka ili peče, crveni, boli i svrbi, ponekad uz iscedak koji je sluzav, gnojan ili vodenast, ali i uz oticanje kapaka. Da bi se dobro prepoznali i povezali simptomi, nužna je detaljna anamneza oftalmologa, uz analizu i praćenje ličnih navika i dnevnih aktivnosti.

3. Koji su zajednički simptomi suvog oka i alergija?

Svrab oba oka kao dominantan i jako naglašen simptom upućuje na alergijski konjunktivitis. Pojavljuje se sezonski i naglo te je najčešće očekivan, s obzirom na kalendarsko i vremensko pojavljivanje alergena (polen, cvetanje drveća, ambrozija i sl.). Na skali intenziteta od jedan do pet, prepoznajemo ga po oceni od tri do pet. Kod suvog oka svrab je bitno manjeg intenziteta i uvek pomalo prisutan, bez obzira na doba godine. Najčešće je povezan s vremenom provedenim ispred ekrana. Na skali od jedan do pet, kategorišemo ga ocenom intenziteta od jedan do tri.

4. Budući da se simptomi na očima povezani s alergijama mogu predvideti, s obzirom na sezonsku pojavu alergena, možemo li ih sprečiti?

Koristan je savet pratiti kalendar cvetanja polena za kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku, koji je dostupan na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Preporuka je početi s aktivnim kapanjem specifičnog lokalnog antialergijskog leka u kapima za oči bez konzervansa, dvaput po jednu kap sedam do deset dana pre očekivanog cvata alergena, dakle – u pravo vreme i pre razvoja bolesti. Veštačke suze bez konzervansa, ali pojačane viskoznosti, kao i veštačke suze bez konzervansa za ublažavanje simptoma alergije dobro je kapati dnevno za ispiranje i razređivanje alergena, i to hladne, iz frižidera, zbog efekta vazokonstrikcije. Važne su i higijenske mere poput umivanja, tuširanja, pranja kose, držanja kose u repu ili odmaknute od lica, jer tako uklanjamo ili smanjujemo kontakt s alergenima. Sami možemo paziti i na unos alergena u prostor u kojem živimo ili radimo ostavljanjem obuće i odeće van dosega klime, vetra ili vlage. Preporuka je i redovna promena jastučnice, kao i nošenje zaštitnih naočara kod vetrovitog vremena, zbog unosa alergena i pojačane evaporizacije prednje površine oka. Uz vetar i pojačano isušivanje oka, alergeni lakše prodiru u oči.

5. Šta se događa s našim očima i kako da pomognemo sebi ako osećamo bol?

Bol u oba oka, po tipu probadanja ili bockanja, kod suvog oka je najprisutniji ujutru tokom buđenja ili u bilo koje doba dana kao posledica intenzivnog rada na računaru, gledanja u telefon i ostale ekrane i smanjenog treptanja. Kod suvog oka pojavljuje se neprijatan i iznenadni bol i prilikom buđenja usred noći.

Kod alergijskog sezonskog konjunktivitisa bol je obostrano neprijantan i konstantan, bez obzira na doba dana ili noći.
Savet je koristiti gušće veštačke suze viskoznijeg tipa pre spavanja ili gel za nadoknadu vodenog dela, jer noću ne trepćemo i ne mogu se izlučivati suze. Suzenje oka može biti jako naglašeno, kao prva reakcija odbrane i kao sinergijski pojačan odgovor na dve bolesti istovremeno. Takve su suze manje koncentracije, pa su i manje vredne u sopstvenoj odbrani oka, a količinski smanjuju i vidnu oštrinu i kvalitet dnevne radne rutine.

Koristan savet: treba voditi računa o tome koliko trepćemo i koliko smo vremena proveli ispred ekrana uz smanjeno treptanje, jer pri fokusiranom radu zaboravimo treptati. Ako nosite sočiva, preporuka je koristiti meka silikon hidrogel sočiva, po mogućnosti sa zaštitom od plavog svetla.

6. Kako pomoći sebi prilikom peckanja i crvenila oka?

Pečenje ili peckanje javlja se posledično kod suvog oka i alergijskog konjunktivitisa, a kod preklapanja bolesti je pojačano i javlja se uz jako crvenilo oba oka. Preporuka je koristiti veštačke suze jačeg viskoziteta i zaštitni gel uveče.

Crvenilo je kao simptom dominantno kod sezonskog alergijskog konjunktivitisa oba oka sve do crvene boje, a kod suvog oka je u svim lakšim slučajevima boja roze do crvenkasta, osim kod teških oblika suvog oka, koje neretko zahteva i lečenje citostaticima u preparatima za oči ili kortikoidnu terapiju. Savet je lečiti uzročno-posedično, a ne simptomatski, jer je uvek moguća i skrivena bakterijska ili virusna infekcija očiju s mogućim posledicama po njihovo zdravlje. Svakako odmorite oči od korišćenja kontaktnih sočiva i prestanite da upotrebljavate šminku i ostalu kozmetiku.

Poznavanje i praćenje sopstvenih navika, znanje o sezonskim alergijama i pojavi alergena, kao i preventiva, najvažniji su za smanjenje simptoma obe bolesti očiju.

REŠI TEST

IMATE SUVO OKO? ODGOVORITE NA OVA 4 PITANJA I SAZNAJTE KAKO DA TO PREDUPREDITE I ŠTA DA UČINITE AKO VEĆ IMATE SIMPTOME

REŠI TEST

Infografika

NAJDETALJNIJI POGLED U OKO: 10 ČINJENICA KOJE RAZOTKRIVAJU ZAŠTO SE TREBA BRINUTI O ZDRAVLJU OKA

Pročitaj Više